Friday, June 29, 2012

Ayam percik Ala Chef MYsarah..


Ayam percik ala chef Mysarah
Lately sangat tak berselera nak makan nasik...risau susu merudum pulak.. so kena la cari resepi2 menarik yg tak pernah dimasak lg, mungkin dah bosan dgn menu2 biasa dimasak di dapur masterchef Maisarah ni...belek2 resepi terjumpa ayam percik pasar malam...sementara si Muhammad yg semakin aktif ni tengah nyenyak tido..baik cepat2 bakor ayam..yummy...Cara buat ayam percik dengan sukatan naluri ( hehehe...tak pandai nak sukat2, sudu teh lah, sudu makanlah, gram lah, kilogram lah..malas nak sukat2 main ikut naluri dan campak2 jer..this is my style...)

1. serai
2.lengkuas
3.halia
4.bawang besar
5.pati ayam maggi
6. sos ( bahan utama- mksudnya byk ler)
7. satu senduk cili kering yg dh diblender
8.gula
9. santan (paket pun buleh)
10. garam


semua bahan2 kat atas diblender, pastu rebus smpai masak..masukkn ayam, bila ayam dh separuh masak je,angkat ayam dan perap sikit dengan kuah tersebut...selepas 2jam, bakor jer...pastu tuang kuah kat atas ayam yg dah rentung tu.......siap! yummy...encik Hubby tak der selera..memikiorkn motornya yg tiada di sisi..Selamat mencuba!


*Muhammad dah bangun, dengan senyuman di wajahnya...cukup tido lah tu.. (Nasib dah siap belasah ayam percik, kalu tak dah tentu dia pun nak rasa gak)

No comments:

Post a Comment

Free Blog Themes and Blog Templates